Wat bepaalt de prijs van een maatkast?

Stijgende prijzen

Wat bepaalt de prijs van een maatkast?

Kasten op maat worden vaak geassocieerd met kostelijke offertes, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. In dit artikel leggen onze interieurexperts uit hoe de prijs van een maatkast bepaald wordt. Bij het opmaken van een offerte worden er namelijk tal van factoren in rekening gebracht: het materiaal, de afmetingen, het ontwerp, de indeling, de afwerkingsgraad en het advies kunnen de prijs sterk beïnvloeden. Dit zijn dan ook de punten waar prijsbrekers en discountwinkels maximaal op besparen. Laat je daarom niet verleiden door ruwe schattingen of goedkope maatkasten, maar maak een geïnformeerde keuze om slim om te gaan met jouw budget, zonder te kiezen voor de goedkoopste oplossing.

Een goede richtprijs voor maatkasten met draaideuren is vanaf € 1.500 per lopende meter. Afhankelijk van jouw ontwerp kan deze prijs natuurlijk sterk variëren. Maatkasten starten meestal goedkoper dan vergelijkbare merken van kwaliteit, hoewel deze niet op maat zijn, een beperkt aanbod hebben en weinig advies geven. In vele gevallen is dus een vergelijkbare kwaliteit bij ons dus goedkoper.

Hieronder geven onze interieurexperts inzichten in de keuzes die je kan maken en die een invloed hebben op de prijs.

Materiaalkeuze

Bouwmaterialen worden alsmaar duurder en hebben dus een significante invloed op de prijs van een maatkast. De materiaalprijzen zijn vandaag veel duurder geworden dan pakweg een jaar geleden. 

Bij het kiezen van het materiaal voor je maatkast kan je verschillende richtingen uit gaan: mdf, laminaat, hout, melamine, metaal of kunststof. Doorgaans zijn neutrale witte materialen uit kunststof het goedkoopst en wordt een offerte duurder wanneer je gaat kiezen voor houtdecoren of speciale kleuren. De kern van een maatkast bestaat uit een spaanderplaat: hoe hoger de dichtheid daarvan, hoe beter de kwaliteit. En hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs. 

We lijsten de twee populairste materiaalsoorten op:

Hout

Bij maatkasten in hout kan je kiezen tussen fineerhouten en massieve houtsoorten. Beide mogelijkheden zijn op vlak van ‘look-and-feel’ gelijkaardig en zorgen voor een stevige afwerking. Opteren voor hout, dat is kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Maatkasten in hout zijn zeer resistent en hebben een stijlvolle en tijdloze uitstraling.

Melamine

Melaminekasten bieden veel verschillende mogelijkheden. Doorgaans worden ze 100% machinaal en automatisch gemaakt waardoor er geen meubelmaker aan te pas komt. Daarom is deze soort kast doorgaans ook goedkoper. We kiezen doorgaans voor melamine als interieur, dit is de meest efficiënte keuze. De fronten kunnen we in een andere kleur maken. Zo kunnen we elke look bekomen die we maar willen. Hierdoor kan je de uitstraling volledig zelf bepalen en heb je de ‘look-and-feel’ van jouw maatkast volledig in de hand. Opgelet, hier bestaan veel verschillende kwaliteiten in.

Maak een geïnformeerde keuze op basis van gewenste look-and-feel, budget, kwaliteit en ontwerpmogelijkheden afhankelijk van de benodigde functionaliteiten. We raden aan om steeds advies te vragen aan een expert om de kwaliteit na te gaan van de gebruikte materialen.

Afmetingen, ontwerp & indeling

Afmetingen

Naast de materialen, heeft ook de grootte van het project een invloed op de prijs. Het spreekt natuurlijk voor zich: hoe groter je maatkast, hoe meer materialen er nodig zullen zijn en hoe hoger de offerteprijs. 

Bij HUS werken we met planken van 25mm dik. Hiermee kunnen we veel grotere overspanningen aan dan de standaard planken met een dikte van 18mm. Hierdoor bespaar je op het materiaal, en dus ook op de prijs. Hetzelfde geldt voor de ruimte: er zijn minder zijwanden nodig en dat creëert meer bruikbare ruimte.

Een groter project kan ook schaalvoordelen opleveren. Bespreek daarom de verschillende mogelijkheden transparant met de ontwerper om een goed overzicht te hebben van de alternatieven.

Ontwerp & indeling

Verder speelt ook het ontwerp en de indeling van een kast op maat een rol in de prijsbepaling. Kies je voor een open of gesloten kast? Bij een open kast bespaar je op de prijs van de deuren, maar dan heb je vaker last van stof. Bij een gesloten kast wordt de prijs bepaald door het type deur. Draaideuren zijn meestal goedkoper dan schuifdeuren

Daarnaast kan de indeling ook een invloed hebben op de prijs. Hoe smaller de vakken van je maatkast, hoe meer materiaal er nodig is en hoe duurder de maatkast wordt. Bijkomend kan je kiezen voor extra’s zoals een spiegel, ingebouwde LED-verlichting, (speciale) lades en mandjes, dassenhouders, uittrekbare legvakken,… . Wens je graag de prijs van je maatkast te drukken? Dan raden we aan om te opteren voor een bredere kast met een aantal legplanken en hanggedeeltes.

Bespreek jouw project steeds met een interieurexpert: hij zal een gepast ontwerp opmaken dat zowel binnen jouw interieur als binnen jouw verwachtingen past.

Afwerkingsgraad

De afwerkingsgraad langs de buitenkant bepaal je grotendeels zelf op basis van jouw verwachtingen. Je kan bijvoorbeeld de kastdeuren een extra touch geven met een speciale afwerking zoals een messing greep en/of een zwart gelakte greep, melkglas, afwerking in mat, hoogglans of poederlak. De afwerking langs de binnenkant kan je ook aanpassen. Dit zijn allemaal opties die een invloed hebben op de prijs.

Onze aanpak

Bij HUS maken we bij de start van het project steeds een raming van wat er wordt gevraagd, afgestemd op het beschikbare budget. In functie daarvan worden de materiaalkeuze, het ontwerp en de inrichting gekozen. Ook de vorm van de maatkast wordt altijd voorzien in relatie met de omgeving. Op deze manier matchen we het budget van de klant met de vraag en de ruimte. Elk project is bij ons uniek. Dit geldt zowel voor de kast op maat, alsook voor het budget op maat.

We gaan geen uitdaging uit de weg. De vele aannemers die bij ons klant zijn, zijn het beste bewijs dat dat we een goed rendement geven op de investering. We leveren een permanente meerwaarde voor iedereen die op zoek is naar een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

Wens je graag een unieke maatkast, ontworpen door échte vakmensen met passie en expertise? Bij HUS gaan we tot het uiterste om jou de beste kwaliteit te bieden aan de hand van kwaliteitsmaterialen en gepersonaliseerd (interieur)advies. Maak een afspraak online om jouw project te bespreken met onze interieurexperts of bekijk onze realisaties.

Kunnen wij ook jouw vertrouwen winnen? Contacteer ons en we bekijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.